Ystads nya vattentorn

Ystads nya vattentorn

JP Ljudproduktion AB, Pilgränd 4 C, 271 42 YSTAD, 0709-704321, Alexander Glendestam, festival fest bröllop Ystad Hyra ljud ljus och bild högtalare bildskärm hyra rökmaskin hyra mikrofon Ystad Skåne Österlen partytält scen ljudteknik hyra ljudtekniker elpiano förstärkare gitarr elpiano trummor högtalaranläggning kyrkor brölopp begravning barndop studentfest Ystad Skåne Österlen bildspel hyra ljus scen scener PA anläggning hyra trådlös ljudanläggning kyrkor kyrka hyra installera ljud ljus bild storbild projektor bildskärmar JP ljud JP Alexander Glendestam Ystad Skåne södra Sverige Tomelilla Sjöbo Hörby Skurup Simrishamn hela Skåne artister band ljudanäggning ljudfirma i Ystad Bose högtalare Bose installation Ystads kommun Fender ljud mässor konferenser utställningar ljud inspelningsstudio artistbokning rock liveinspelning vattentorn konserter hyra podie talare speaker trådlös mikrofon storbild tv hyra köpa installera högtalare mikrofon mikrofoner trådlösa mikrofoner slutsteg backline roddare köpa hyra musikinstrument trumset musikanläggning mässor konferenser marknad ljud ljus hyra ljud ljus bild bildskärmar uthyrning ljud butiker ljud kyrkor scener hyra scen Ystad saltsjöbad Wallander Ystad Studio GlenDisc studio inspelning liveinspelning live inspelning ljudfirma Glende Alex Jens JP Ljud Ystad filmredigering TWA GlenDisc Studio GMP Gil Media Active Concert Radio Active Ystad 103,9 artister dansband headset slutsteg PA högtalare studio Pilgränd 4 Ystad Viking Line

YSTADS NYA VATTENTORN


Ystads gamla vattentorn som byggdes 1915 hade tjänat ut i mitten av 60-talet och nya torn reste sig mot skyn 1965. Året därpå stod de båda sammanbyggda tornen driftfärdiga. Frosten hade dock satt sina spår i gjutningsarbetet och tornen läckte vatten som ett såll.

Nu stod två fula betongklumpar på Ystads högsta och mest synliga plats där de till trots gjorde sitt bästa för att hälsa besökare till Ystad välkomna med sin uppseendeväckande uppsyn.

Det fanns en servering längst upp som till en början var ganska välbesökt och det sades om man stod där uppe kunde man se när tågen gick från Malmö. Det kunde man också för serveringsinnehavaren Tage Andersson hade satt upp en tågtidtabell på väggen. Under åren har gjorts en del försök att återuppliva serveringen men ingen har tyvärr lyckats, i.a. f. inte med någon långvarig verksamhet.

Att snygga till tornen med färg var en omöjlighet då denna inte skulle fastna på den vattendränkta betongen. Något sätt att täta tornen verkade vara en omöjlig nöt att knäcka för de styrande i kommunen. Det funderades på om man skulle täta invändigt eller utvändigt. Skulle det ske invändigt måste det vara något som inte är giftigt, inte heller ger smak/lukt och som dessutom är miljövänligt. Inte minst måste det också hålla i många år. Trots sin fula paketering var Ystad känt för att ha bland det bästa dricksvattnet i Sverige. Vattnet kommer från en "outsinlig" källa i Nedraby. Vattnet var så attraktivt att det en tid på 90-talet såldes i butik för 5 kr/liter.

Här till höger kan man se hur tornen såg ut i nästan 40 år på en bild tagen av Eber Ohlsson stiftare av Skånska Vattentornssällskapet. Läs gärna om hans stora intresse för vattentorn här: www.eber.se.

LÖSNINGEN
Äntligen hade utvecklingen gått framåt och man kunde med ny teknik och på ett miljösäkert sätt täta tornen på insidan. Så snart tornen torkat upp ordentligt målades de vita med blå vertikala ränder som blev mycket snyggt och stilrent. Inte bara tornen utan hela Ystad fick en rejäl ansiktslyftning. Men nu var det ju bara under dygnets ljusa timmar man kunde njuta av den ståtliga uppsikten.

Någon som funderade mycket på hur man skulle belysa dem och se dem även när det var mörkt var Jens Persson dåvarande innehavare av JP Ljud. Han körde ofta upp i skydd av mörkret och provade allt från en avpolletterad gammal vagndragen militär luftvärnsstrålkastare från mellankrigstiden till några mer hanterbara belysningar som han funderat ut. Många såg testerna från långt håll och undrade vad som stod på. Med hjälp av företaget Luxera hittade han en lösning som efter en tids justeringar tilltalade beslutsfattarna i kommunen och JP Ljudproduktioner AB fick det ärofyllda uppdraget att lysa upp tornen.

Man ska absolut inte förringa dem som lyckades täta tornen de ska naturligtvis ha en stor eloge. Men Ystads kommun och JP ljud har efter denna tätning och i gott samarbete satt de unika tvillingtornen på världskartan, genom smakfull målning och ljussättning.

Till höger kan man se tornen i en av sina vackra kreationer, här med två olika färger. En enormt stor skillnad mot bilden med grå trista betongsvampar, som faktiskt ser ännu värre ut än man minns.

JP jobbade då som nu med ljud, ljus och bild så det var naturligtvis en fjäder i hatten att ha medverkat till den iögonfallande belysningen av stadens mest synliga objekt. Jens hade förstått ganska snart i sina tester att för en maximal upplevelse måste man ändra färg på ljuset efter diverse evenemang och högtider.

De belysta tornen är något som Ystadborna onekligen är mycket stolta över, det märks extra väl när någon lampa är trasig eller som någon gång, ett helt torn slocknat. Då blir de jourhavande i kommunen nedringda av de patriotiska Ystadborna och det sätts in åtgärder direkt för att tornen inte ska bli en slocknad stjärna på Ystadhimlen igen.

RENOVERING 2019

Fasaden på tornen behövde renoveras. Smuts och färg tvättades bort, därefter avlägsnades betong som satt löst och denna ersattes med ny. Tornen försedes med ett nytt underliggande skikt innan de målades. När renoveringen var klar fick tornen, som är ett landmärke för Ystad, den ursprungliga färgsättningen i vitt och blått. Lamporna till beslysningen byttes mot mot betydligt strömsnålare LED-lampor. De är också driftsäkrare och har länge brinntid

EPILOG

Det gamla vattentornet fick tjänstgöra i 50 år. Den tidsepoken slogs 2015 av de dubbla svamparna som var grå och fula i många år. från den dagen de blev målade på 90-talet och de blev försedde med belysning, blev de likt den fula ankungen förvandlade och blev så vackra och ståtliga att de också bildat Ystads kommuns logotyp.
Till hemsidan

Ystads nya vattentorn






Ystads nya vattentorn